Dobrovoljno darivanje krvi 25.11.2014

Dana 25.11.2014 u prostorijama DVD-a Brela održano je treće po redu dobrovoljno davanje krvi u organizaciji Crvenog križa. Akciji darivanja odazvalo se 15-ak mještana koji su dali krv i na taj način nesebično pomogli onima kojima je ta krv najpotrebnija. Davanjem krvi ne samo

da se pomaže drugima,nego se kontrolira i vlastito zdravlje tako da se krv darivatelja kompletno laboratorijski pregledava (krvna slika), ispituje se opsežnije i detaljnije nego kod običnog preventivnog pregleda, te se sredotočuje na snimanje krvnih infekcija. Često takvi testovi otkrivaju bolest za koju donator ne zna. Darivanje krvi je "trening" tijela za hitne situacije povezane s velikim gubitkom krvi. Postoje dokazi da kod većih gubitaka krvi, na primjer kod nesreća, redoviti davatelji krvi sposobni su se nositi puno bolje s gubitkom veće količine krvi te imaju značajno manje medicinske komplikacije zbog tog. Darivanje krvi također pridonosi oporavku tijela. Nagli pad količine krvi zna "provocirati" tijelo za stvaranje novih krvnih stanica. Doniranje krvi zato je stimulirajući učinak na tijelo. Redoviti davatelji krvi se obično osjećaju bolje nego nedavatelji a može se govoriti i o cijelokupnom "pomlađivanju".

Darivanja krvi u muškaraca može smanjiti rizik od srčanih i krvožilnih bolesti.I s toga pozivamo sve one koji su bili spriječeni ili imaju želju da nam se priključe u darivanju krvi da to učine za par mjeseci kada će se ponovo organizirati davanje krvi.

 

Home Arhiva Dobrovoljno darivanje krvi 25.11.2014